Show 10 | 25 april 2017 | Theater Het Hof

Wat is herdenken?
Nu de Tweede Wereld Oorlog voor steeds meer mensen een verhaal uit de geschiedenisboeken is geworden, rijst vaker de vraag: hoe lang blijven we nog herdenken? Heeft herdenken eigenlijk wel zin? En wat maakt dat we het blijven doen, ondanks de aanhoudende conflicten in de wereld? Peter Nissen is hoogleraar Spiritualiteitsstudies in Nijmegen en verdiept zich als cultuurhistoricus al jaren in deze vragen. Basti gaat met hem in gesprek op zoek naar de antwoorden.

Fotografe en kunstenares Amber Kroesbergen
Amber Kroesbergen is een van de grote ArtEZ talenten die in 2016 afstudeerden. Ook zij is geïnteresseerd in oorlog, maar dan vanuit het perspectief van de vluchteling. Als afstudeerproject maakte ze een serie naaktfoto’s van mensen aan wie zij steeds dezelfde vraag stelde: wat neem je mee als je nú moet vluchten? Hun antwoorden vertellen een indringend verhaal over wat het betekent om alles achter te moeten laten. Ook maakte Kroesbergen een kaars in de vorm van het ‘aangespoelde Syrische jongetje’, het beeld dat in september 2015 voor een wereldwijde schokgolf zorgde. Vraag is waarom deze kaars symbool staat voor de manier waarop herinneringen werken.

Meinerswijk
Een van de mooiste plekken van Arnhem werd de afgelopen tijd the talk of the town, nadat de gemeente haar grootschalige plannen aankondigde voor natuurgebied Meijnerswijk. Tegenstanders wisten vorig jaar een referendum af te dwingen, maar de uitslag liet zien dat een meerderheid van Arnhemmers zichzelf wel een biertje ziet drinken aan de andere kant van de Rijn. Gerard Litjens, woonachtig in Meijnerswijk en jarenlang beheerder, vertelt over de mogelijke impact van de plannen op het gebied.

Klusvrouwen
Iedereen die voor het eerst een gat in een muur heeft geboord en vervolgens succesvol een schilderijtje heeft opgehangen kent het gevoel wel. Die instant voldoening. Dat direct zichtbare resultaat. Het kunnen klaren van alledaagse klussen in huis geeft zelfvertrouwen. En dat is precies de reden waarom Mevrouw Spijker bestaat: vrouwen een technisch vak te leren om daarmee hun maatschappelijke positie te verbeteren. Françoise Braun zit als ‘coördinator klussen’ in het kernteam van deze Arnhemse sociale onderneming van en door vrouwelijke klussers.