Show 13 | 3 oktober 2017 | Theater aan de Rijn

Intelligente mobiliteit
Zelfrijdende auto’s die op basis van voorspellende software ook zelf ethische keuzes kunnen maken in gevaarlijke situaties. Het klinkt futuristisch, maar in Duitsland wordt er hard aan gewerkt. Daar heeft het ministerie van Transport regels opgesteld voor ethische dilemma’s bij zelfrijdende auto’s. Bijvoorbeeld in situaties waarin het aanrijden van een mens onvermijdelijk is. Frans Tillema is lector ‘intelligente mobiliteit’ aan de HAN en komt er alles over vertellen. Hoe staat het met de wetgeving in Nederland? En hoe ver zijn we met op technisch vlak met intelligente mobiliteit?

​Kinderboeken voor volwassenen
Er zijn zo van die kinderboeken die ook uitermate geschikt zijn voor volwassenen. Wat is de geheime aantrekkingskracht van dit soort boeken? Waarin verschillen ze van ‘grotemensenliteratuur’? En waar ligt de grens tussen die twee? Daarover praat Basti met Merlijne Marell, bedenker en maker van onder andere prentenboeken en Marije Sietsma, liefhebber en uitgeefster van dit soort kunstwerken.

Kunst op de Koffie
Makkelijker kunnen we kunst niet maken, maar gezelliger wel! Zo moeten de bedenkers van Kunst op de Koffie gedacht hebben. Dit is een jaarlijkse tentoonstelling die plaatsvindt in de huiskamers van het Spijkerkwartier. Op 7 & 8 oktober is er weer een nieuwe editie en openen de bewoners hun deuren. Basti praat Carien Poissonnier, geestelijk moeder van het project en een van de kunstenaars zal ter plekke een performance verzorgen.

Gelukszoekers in Arnhem gestrand
In de eerste helft van de negentiende eeuw gingen duizenden Duitsers hun heil zoeken in Amerika. In 1827 ging een grote groep in zee met een malafide Arnhemse vervoerder die hen een overtocht naar Brazilië had beloofd. Het schip bleek te klein waardoor 200 van de 500 Duitsers in Arnhem bleef steken. Hoe liep het met hen af? Onno Boonstra van Prodesse Conamur deed historisch onderzoek naar deze episode uit de Arnhemse geschiedenis. In het kader van de Dag van de Arnhemse geschiedenis komt hij het hele verhaal uit de doeken doen.