Show 15 | 9 januari 2018 | Theater aan de Rijn

Martijn Leijsink over Van Wijken Weten
Wijkbewoners die meer zeggenschap krijgen over hun eigen leefomgeving en een gemeentelijk beleid dat beter aansluit bij wat er leeft in de wijk. Dat waren in 2015 de twee belangrijkste doelstellingen van het project Van Wijken Weten. Basti Baroncini praat met wethouder Martijn Leisink over de stand van zaken. Is het zo dat er kleine koninkrijkjes ontstaan waar de mondigste bewoners het voor het zeggen hebben? En hoe zit het met de autonomie van de bewoners? Gaat dat wel samen met de beleidskaders zoals die worden bedacht door de ambtenaren op het Stadskantoor?

Insecten eten
Buffalolarven, insectenlollies, gestoofde krekels, gefrituurde sprinkhanen en niet te vergeten meelwormen. Delicatessen die je doen watertanden, toch? Zo niet, dan duurt dat wellicht niet lang meer. Per 1 januari mogen er in Europa namelijk meer insecten als voedsel worden verkocht. De redactie van Herman Centraal wist enkele Arnhemmers te traceren die er al mee experimenteren. Ze komen erover vertellen en het publiek trakteren op een insectenlekkernij. Als jullie tenminste durven…

tgECHO met Hotel Informatie
Een klucht voor 148 personages en 2 bevers op rolschaatsen. Zo omschrijft theatergroep TgECHO haar nieuwe absurde voorstelling Hotel Informatie, over de relatie tussen mens en informatie. Hoewel theaterrecensent Vincent Kouters van de Volkskrant zich afvroeg wat hij in godsnaam had gezien – ‘als een treinongeluk dat recht voor je ogen plaatsvindt’ – had hij er intens van genoten. Met hun voorstellingen oogstten de jonge Arnhemse theatermakers van tgECHO al eerder landelijk succes, waarbij zij worden geholpen door Toneelgroep Oostpool. Wie zijn deze originals en wat is het geheim van hun goedbezochte voorstellingen?

Opgravingen onder de Eusebiuskerk
Spannend! Naast de opgravingen rondom de Eusebiuskerk (van onder meer een indrukwekkend grafveld naast de kerk) zijn archeologen nu ook aan het onderzoeken wat er onder de vloer van onze beroemde kerk ligt. We weten dat sommige rijken vroeger een graf konden kopen onder het huis van de Heer om zo een plekje ‘dichtbij God’ te bemachtigen. Maar wat de staat van die graven is, dat weet niemand. Onze “huisarcheoloog” Martijn Defilet komt er uitgebreid en smakelijk over vertellen.

Terugblik op 2018
Herman Centraal houdt ervan mensen met bijzondere talenten een podium te bieden. In deze editie is het de beurt aan filosoof Sabine Winters en kunstenaar Willem de Haan, die aan het begin van dit nieuwe jaar alvast een TERUGblik verzorgen op het jaar 2018. Waarom? Gewoon, omdat ze het kunnen. Wij weten verder ook nog van niks, dus kom het meemaken!