Show 17 | 6 maart 2018 | Theater aan de Rijn

OUDSTE RIOOL VAN ARNHEM
Jaren geleden stond het oudste riool van Arnhem op instorten. “Een grote regenbui kan ervoor zorgen dat de parkeergarage bij Arnhem Centraal volstroomt met rioolinhoud,” wist riooldeskundige Erik Laurentzen te melden aan wethouder Margreet van Gastel. Wekenlang lag ze er ‘s nachts van wakker, om te horen of het regende. Inmiddels is dat acute gevaar dankzij noodreparaties geweken. In maart dit jaar beginnen de grote renovaties aan het Arnhemse ‘moerriool’. Erik Laurentzen van de gemeente Arnhem is te gast en komt er in geuren(?) en kleuren over vertellen.

POLITIEKE NIEUWKOMERS IN ARNHEM
“Er heerst een democratische wanboel, er is een verrotte cultuur en de raadsvergaderingen zijn grimmig.” Zomaar een greep uit de kenmerken die volgens dit artikel in cultuuranalyses worden toegeschreven aan gemeenteraden. Toch staan aan de vooravond van de lokale verkiezingen vele politieke nieuwkomers te popelen om in de gemeenteraad te komen. Wat bezielt hen? En aan welke veranderingen in onze stad hopen deze potentiële raadsleden bij te dragen? Een aantal van hen schuift aan bij Basti om daar antwoord op te geven.

OPERAZANGER JOEP VAN GEFFEN
Het is de heilige graal van de muziek: de Matthäus Passion. Met Pasen in aantocht wordt het dan ook hoog tijd om dat werk eens onder de loep te nemen. Wie Basti daar graag bij komt helpen is de Arnhemse operazanger Joep van Geffen, die soleerde in diverse stukken van Bach, waaronder de Matthäus Passion. Waarom is het nou zo’n mooie compositie? Waar gaat het over? En hoe is het om zo’n Passion te zingen wanneer je als zanger geen christelijke achtergrond hebt? ​

LAAGGELETTERDHEID IN ARNHEM
Museum Arnhem is maar liefst twee jaar gesloten. “Eeuwig zonde van die 25.000 kunstwerken,” vond Basti.  En zo ontstond het idee om directeur Saskia Bak uit te nodigen en haar aan de hand van kunst over een actueel Arnhems thema te laten vertellen. Deze maand bijt zij het spits af met het thema laaggeletterdheid. In Arnhem is zestien procent van de inwoners laaggeletterd, wat betekent dat ze óók moeite hebben met straatnaambordjes en stembiljetten. Dat percentage van zestien procent ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. We staan in Arnhem dan ook voor een extra grote uitdaging. Saskia Bak komt een verhaal vertellen over dit thema en brengt een aantal kunstwerken mee.