show 25 | 24 december 2018 | Luxor Live

Kerstavond: een avond van lichtjes in de boom en kaarsjes op tafel. Donkere dagen en lange nachten. Kortom: het perfecte moment om in een warm Luxor Live naar de kerstspecial van Herman Centraal te komen met als thema: licht en donker!

Geen zin in kerk of SBS6, maar wél in zeven goede gesprekken? Wees welkom!

DICHTER IN HET DONKER
Op het podium staat Jesse Laport zijn mannetje. Letterlijk en figuurlijk. De stadsdichter van Arnhem kan stand-uppen als geen ander. Op Instagram worstelt hij publiekelijk met zijn donkere kanten. Waar komen zijn angsten, depressies en de zenuwen vandaan? Hoe speel of experimenteer je met je donkerte? En hoe overwin je die? Met poëzie, zegt Jesse. Op social media, op het podium of op de huid getatoeëerd.

EEN OORDEEL OVER TALLOZEN
Fred Hammerstein was rechter bij de rechtbank en raadsheer bij het gerechtshof in Arnhem, raadsheer bij de Hoge Raad en uiteindelijk president van het gerechtshof in Arnhem. Hij velde een oordeel over tallozen. Een carrière lang keek hij het kwaad letterlijk in de ogen, denk je dan. Maar is dat wel zo? Wat drijft iemand tot misdaad? Hebzucht? Sadisme? Is dat de donkere kant in iemands ziel? Of is het eerder onmacht of juist een heel eigen gevoel voor rechtvaardigheid? Hammerstein vertelt Basti over wat een individu kan sturen, maar ook wat er gebeurt als ‘het donker’ een volk in zijn macht krijgt. Hij is voorzitter van de Restitutiecommissie, die adviseert over teruggave van door de nazi’s geroofde kunstwerken.

LICHT EN DONKER IN DE DIERENWERELD
Zijn giraffen ook jaloers? Flikken makaken mekaar streken? Hebben leeuwen ook last van trauma’s die ze op anderen projecteren? Oftewel: hebben dieren ook hun donkere kanten? Als iemand dat kan vertellen, is het wel primatoloog Patrick van Veen. Patrick heeft zijn beroep gemaakt van apen- en ander dierengedrag uitleggen aan mensen. Dat doet hij op seminars, maar ook bij RTL Late Night en Omroep Max. Zijn boodschap zal je niet verbazen, maar wel boeien: we zijn als mensen volkomen uit de bocht geschoten, omdat we fout gedrag niet meer corrigeren. Dieren doen dat wel.

HUFTERS EN HELDEN
Olav de Maat is organisatiedeskundige en kwam in zijn bedrijven, op straat en in zijn persoonlijke leven een hoop voorbeelden tegen van slechtheid in mensen: asociaal gedrag, onverantwoordelijk gedrag, tunnelvisie, ontmenselijking van anderen. Enkele jaren geleden ging Olav op zoek naar de bron van het kwaad en sprak met bijvoorbeeld psychologen, jezuïeten, biologen en imams. Het leidde tot zijn boek ‘Hufters en helden’. Zijn advies: blijf de mildheid opzoeken. Goed gedrag bewerkstellig je niet in je eentje, dat moet je organiseren. In het groot en in het klein. Olav heeft een aantal praktische tips, zoals kleine experimenten met zelfbeheersing, groeten en gedag zeggen, dingen organiseren in kleine groepjes. Is het echt zo makkelijk om held te worden?

LICHTTHERAPIE
Ken jij het fenomeen winterblues? En waarom slapen we slechter bij het blauwe licht van onze smartphones of tablets? Welke invloed hebben licht en donker, dag en nacht op ons mensen? Toine Schoutens (FluxPlus) ondersteunde zwemmer Maarten van der Weijden met lichttherapie bij het behalen van zijn gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing. Een speciale lichtbril hielp Maarten door zijn heldhaftige elfstedenzwemtocht. En hoe kunnen wij zelf licht inzetten voor meer energie, betere prestaties, beter slapen, een betere stemming en een betere gezondheid?

VIND HET LICHT MET JUNG
“Als je het donker in jezelf afwijst, ben je ook niet heel”, zegt therapeute Gertrude Vissers. Zij gebruikt methodes van psychoanalyticus Carl Gustav Jung. Het is ook haar filosofie dat de schaduwkant de mens vaak onderbewust bestuurt. Door meer inzicht te krijgen in die donkere kant, kun je van je automatische piloot af en hoef je niet steeds dezelfde fouten maken. Zo laat je het licht weer toe in je leven. Vissers spreekt met Basti over haar eigen donkere verleden, hoe ze daar uit is gekomen en hoe ze haar ervaringen nu inzet als therapeute.

COLUMN: HET PURE DONKER
Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem, komt een kleine amuse brengen. Een column over het pure donker. Kunstenaars hebben sinds mensenheugenis de grenzen opgezocht van het toelaatbare. Niet alleen door op zoek te gaan naar de donkerste kleur zwart, maar ook in performances. Kun je in jezelf snijden en het bloed gebruiken als verf? En waar zit dáár de schoonheid dan nog, het licht? Saskia vertelt aan de hand van een kunstwerk hoe kunstenaars naar het thema kijken.