show 28 | 19 maart 2019 | Luxor Live

HERMAN TJEENK WILLINK

In Frankrijk heb je de gele hesjes, in Groot-Brittannië de Brexit en Amerika heeft Trump. De westerse wereld lijkt op drift. Behalve Nederland: daar komt nooit revolutie, want ‘je mag er niet op het gras lopen’ (aldus het gezegde). Maar onder de oppervlakte broeit het. We zijn zo ontevreden dat we elkaar de hersens inslaan om Zwarte Piet, het politieke midden stroomt leeg en we trekken ons terug in bubbels.

Herman Tjeenk Willink, nestor van de Nederlandse politiek, heeft een méér dan interessante analyse geschreven over de stand van het land. Zijn oproep: burgers moeten véél meer aan zet zijn dan nu het geval is. We praten erover met hem, én laten twee Arnhemse burgerinitiatieven aan het woord. [Foto: Flickr /roel1943 /cc by-nc 2.0]

ROUWEN MET EEN APP

Quirine Wissink verloor anderhalf jaar geleden haar vader en kwam er toen achter dat er eigenlijk geen goede rouwapp is. En dat is wel wat haar generatie doet: online zoeken naar informatie en steun. Dus tja, als zo’n app er niet is, dan bouw je er zelf toch een. Heeft zo’n verdrietig verlies toch nog een beetje zin. Overmorgen staat ze in de halve finale van de Philips Innovation Award, op zoek naar investeerders voor een ton. Maar morgenavond vertelt ze eerst bij ons haar verhaal.

ZINTUIGEN: RUIKEN

We lopen dagelijks door ons mooie Ernem, maar wie kan eigenlijk in detail vertellen hoe onze stad rúikt? Voor de derde aflevering van onze zintuigenrubriek hebben we een heuse Arnhemse parfumeur uitgenodigd: Renske van Vroonhoven van Attic Lab. Zij neemt ons mee in de geur van bomen én uitlaatgassen, en vertelt enthousiast over de unieke geur van de stad waarin we leven.

LIVE MUZIEK

De tijd lijkt soms stil te staan als je naar het gloednieuwe album ‘Hide & Seek’ luistert. De Arnhemmers Lisa Ké en Jaap Berends presenteren hun duo-cd met prachtige liedjes op 25 april, en vanavond geven ze bij ons alvast een voorproefje. Het wemelt van bijzondere instrumenten, exceptioneel gitaarspel en een heerlijke warme stem die je moeiteloos meeneemt in hun verhalen.