Show 35 | 11 februari 2020 | Luxor Live

Welkom bij onze themaspecial over China. Want geen land ter wereld heeft de afgelopen decennia zó’n dominante plek op het wereldtoneel verworven als China.

Waanzinnig interessant dus om eens stil te staan bij de geopolitieke verschuivingen en alles wat daarmee samenhangt. Maar ook naar de gevolgen voor Europa en Nederland, en natuurlijk kijken we naar de band die Arnhem heeft met Wuhan.

ANNETTE NIJS
Na haar periode als staatssecretaris in de eerste twee kabinetten Balkenende, legde econoom Annette Nijs zich toe op China. Ze is zo’n 100 dagen per jaar te vinden in het land van de rijzende zon. Onlangs bracht ze haar tweede boek uit The China Factor. Daarin gaat ze natuurlijk in op geopolitieke verschuivingen, maar ook op het nieuwe sociaal-kredietsysteem. De ontwikkeling van China is niet meer dan een wonder te noemen, maar waar eindigt het, en welke gevolgen heeft het voor ons?

ELSE GOOTJES
In 2008 verscheen het boek Chinese Arnhemmers waarin cultureel antropoloog Else Gootjes de geschiedenis van de eerste generaties Chinese migranten in Arnhem optekende.
Het boek geeft een heldere kijk op deze eerste generatie migranten die Nederland binnenkwam. Dat er weinig bekend was over deze groep was voor Else een aanleiding om zich te verdiepen in de achtergrond en de redenen waarom de Chinezen zich in Arnhem vestigden. Inmiddels zijn we vele jaren verder en wordt de relevantie van dit onderzoek wederom duidelijk. Else Gootjes is te gast om terug te blikken op het onderzoek van destijds.

PETE WU
Pete Wu (1985) studeerde American studies, mediafilosofie en journalistiek. Met die diploma’s op zak ging hij aan de slag als journalist, schrijver en programmamaker. Hij zoekt bij voorkeur naar verhalen die zelden verteld worden en mensen voor wie de toegang tot de media niet vanzelfsprekend is.
Eind vorig jaar verscheen De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Voor dat boek sprak Pete Wu met 45 ‘tweede generatie lotgenoten’: mensen die net als hij geel van buiten en wit van binnen zijn. Allemaal jonge mensen die net als hij zoeken naar een evenwicht tussen de twee culturen waarin ze zijn opgegroeid.

STIJN DEKLERCK
Stijn Deklerck – de China-specialist van Amnesty International Nederland – woonde, werkte en studeerde lang in China. In het gesprek met hem gaat het over rechtssystemen in het algemeen en over de vraag of Arnhem het tijdens ontmoetingen met afgevaardigden uit partnerstad Wuhan over mensenrechten en de positie van de Oeigoeren moet hebben. Hoe open en eerlijk kun en moet je zijn als je eventuele economische belangen niet wilt schaden? En hoe kwetsbaar word je als je openlijk kritiek uit?

JAN VAN DELLEN
Arnhem heeft al sinds 1999 een stedenband met Wuhan, een stad met meer inwoners dan Parijs of Londen. Wat hebben wij daar nou eigenlijk aan? En misschien beter geformuleerd: wat heeft een miljoenenstad aan een vriendschapsband met een klein provinciestadje uit de lage landen? En wat kunnen wij zeggen over mensenrechten? Het schijnt dat je in China geen zaken kunt doen zonder op de slippen van ministers en burgemeesters mee naar binnen te komen. Maar is dat lastig, of zorgt het voor onverbrekelijke zakenbanden? Jan van Dellen is wethouder Economische Zaken in Arnhem, en komt erover vertellen.

MUZIEK: BASTIAN STEVEN
Bastian Steven is de eerste zanger die vanwege groot succes voor de twééde keer te horen is bij Herman Centraal. Na de eerste EP, die in april vorig jaar uit kwam, besloot Bastian om een jaar lang iedere maand een nieuwe single uit te brengen. Na een volle zomer, twee shows op Tomorrowland en een Amerikaanse tour rondom het South Bend Jazz festival komt hij op 13 februari in Luxor Live alle nieuwe muziek live spelen. Bij ons geeft-ie daarvan alvast een voorproefje!

TIM LENDERS is de huiscolumnist van dienst. Of hij zich aan het thema gaat houden? Dat moet nog blijken.