Show 19 | 1 mei 2018 | Theater aan de Rijn

COMMISSARIS VAN DE KONING, CLEMENS ORNIELJE 
Waarom is Arnhem eigenlijk de hoofdstad van Gelderland? Het antwoord op die vraag krijg je in de komende editie van niemand minder dan Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland. Op 3 mei is het namelijk 600 jaar geleden dat het Gelders parlement werd gesticht. Tenminste, gebeurtenissen van toen merken wij nu aan als het begin daarvan. Wat speelde er in die tijd precies? Wat doet het parlement eigenlijk? En wat zijn de uitdagingen waar wij als provincie anno 2018 voor staan?

STRUIKELSTENEN IN ARNHEM
Op woensdag 2 mei zal de Duitse kunstenaar Gunther Demnig de Arnhemse binnenstad en omgeving verrijken met 29 zogenaamde ‘Stolpersteine’ (struikelstenen). Deze stenen dienen als gedenktekens voor alle slachtoffers van het nationaal-socialisme en worden gelegd op de laatste woonadressen van weggevoerde Joden. Dat zijn er vijftien in totaal, waaronder de Nieuwstad, de Hommelstraat en de Lawick van Pabststraat. Gunther Demnig zelf is te gast, samen met Hein-Willem Leeraar, die deze dag coördineert. Zijn oudoom Philip Leeraar behoorde tot de eerste groep Joodse burgers uit Arnhem die bij een razzia is opgepakt. Hoe is Hein-Willem op dit idee gekomen? En wat is Demnigs filosofie achter de struikelstenen?

MUZIEKTHEATER ‘LOS’
Dan ben je een goedbedoelend muziektheatergezelschap en dan héb je me toch een geweldige voorstelling gemaakt. Wordt je voorstelling niet geboekt omdat een theaterdirecteur je poster niet mooi vindt! Je weg vinden in de schouwburgenwereld is een ware worsteling. Wat kom je zoal tegen aan hindernissen op dat pad? En waar haal je de energie vandaan? Hierover komen de meiden van LOS graag even praten bij Basti. En natuurlijk laten de dames ook een stukje zien en horen uit hun voorstelling Vast, op zaterdag 12 mei te zien in Stadstheater Arnhem.

LINTJESREGEN IN ARNHEM
Elk jaar krijgen duizenden mensen een lintje in Nederland. En natuurlijk zijn er ook vele Arnhemmers die zulke bijzondere verdiensten hebben gedaan dat ze een koninklijke onderscheiding krijgen. Het heeft de redactie van Herman Centraal dan ook behaagd dat zij een aantal van hen bereid heeft gevonden aan de schuiven in Theater aan de Rijn. Aan Zijne Basti Baroncini de eer om hen het lintje van het lijf te vragen over de goede werken waaraan zij hun Koninklijke onderscheiding hebben verdiend.

CHRISTIAAN LUTTENBERG, HOOFDVERZORGER BURGERS’ ZOO
Eerder dit jaar al was directeur Alex van Hooff van Burgers’ Zoo bij ons te gast om te vertellen over de Future for Nature Award. Ditmaal is het de beurt aan Christiaan Luttenberg. Hij is hoofdverzorger bij het Arnhemse dierenpark en komt het publiek trakteren op waargebeurde dierentuinverhalen vanachter de schermen. Want hoe gevaarlijk is het om een leeuw naar de tandarts te brengen? En wat is er zo bijzonder aan de ‘schreeuwpiha’? Ook wil Basti alles weten over Christiaans bijzondere en (niet zo) verrassende hobby: het bezoeken van dierentuinen.