show 27 | 19 februari 2019 | Luxor Live

DE JOHNNY VAN DOORN-PRIJS MOET TERUG…
…en wel nu!!! De editie op 19 februari staat dan ook voor een groot deel in het teken van de poëzie. Daarvoor komt niemand minder dan onze kersverse (zevende) Dichter des Vaderlands (Tsead Bruinja) naar Herman Centraal! Helemaal onbekend is hij niet in Arnhem want hij geeft les aan Creative Writing, de schrijfopleiding van ArtEZ. Hij zal uit eigen werk voordragen en we praten met hem over de jongste generatie schrijvers en dichters. Ook Yvonne van Doorn-Mousset, weduwe van The Selfkicker, komt pleiten voor herwaardering van de prijs. En we kijken vooral ook vooruit, met de nieuwe generatie dichttalent.

ONDERWIJSVERNIEUWING
Halen we wel genoeg uit onze leerlingen en docenten? Dat vroeg Niels van der Graaff, scheidend directeur van de Arnhemse middelbare school Thomas a Kempis, zich een paar jaar geleden af. Een ambitieus onderwijsvernieuwingsplan volgde, met scharrelleerlingen en menukaartonderwijs. Hoe vernieuwend is dit eigenlijk en wat vinden de leerlingen hiervan? We gaan in gesprek met leerlingen, een docent en de directeur.

KWALITEIT ARNHEMSE BINNENSTAD
De Arnhemse binnenstad is in tien jaar tijd enorm veranderd, met dank aan de economische crisis en het online shoppen. De Bijenkorf en V&D sloten hun deuren, we kregen er de Primark maar ook de Zeven Straatjes bij. Het lijkt de laatste tijd iets beter te gaan, maar het blijft zoeken naar de juiste mix die mensen over moet halen hun laptop dicht te klappen en de deur uit te gaan. Arnhemmer en binnenstadsdeskundige Rob Weiss vertelt ons hoe dat werkt.

AP, DE PEPERMAN
Wist je dat er zoiets bestaat als schijnpeper of ‘valse’ peper? En dat peperkorrels in een houten molen langzaam hun smaak verliezen? Iemand die alles van peper weet is Arnhemmer Ap van Dam. Hij verzamelt en verkoopt peper op markten en online, samen met zijn vrouw en zoon. We verheugen ons op een pittig gesprek, waarbij er natuurlijk ook het nodige te proeven zal zijn.

ZINTUIGEN: HOREN
De lijnen van de trolleybus die tegen elkaar kletteren, de waterval in Sonsbeek, honderden ganzen die in de uiterwaarden uitrusten: hoe klinkt Arnhem? In de tweede aflevering van onze zintuigenrubriek vragen we ons af wat je hoort als je in Arnhem bent. We vragen het aan Sharon Stewart, pianolerares, muziekpedagoog, sounddesigner en sinds kort verbonden aan ArtEZ. Ze komt vertellen over Deep Listening en een Soundwalk door Sonsbeek.

MUZIEK: BASTIAN STEVEN
Van 2010 tot 2015 was Bastian Steven de leadzanger van de new-vintage-soul band ‘Dear Mr Man’. Hij vond het tijd om meer zijn eigen weg te gaan en begon een nieuw soloproject waarbij hij dit jaar drie EP’s uitbrengt. De release van de eerste EP vindt plaats op 19 april in Luxor Live. Tijdens Herman Centraal geeft hij samen met gitarist Niels Onstenk alvast een klein voorproefje.