Show 33 | 12 November 2019 | Luxor Live

Stikstofmaatregelen in Arnhem

Vlak voor de zomer zette de rechter een dikke streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Jarenlang hadden we op stikstofpof geleefd, en eerder al had de Europese rechter besloten dat dat niet meer mocht. Gevolg: sinds de zomer ligt heel Nederland op slot totdat duidelijk is hoe we minder stikstof gaan uitstoten. We kijken naar de gevolgen hiervan voor Arnhem. Hoeveel bouwprojecten komen er stil te liggen, en hoe erg is dat?

Idealisme onder jongeren

Op een dunne haar na won de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg de Nobelprijs voor de Vrede. Ze is pas zestien jaar, en is nu al één van de boegbeelden van de klimaatbeweging. Uit dit artikel van NRC Handelsblad blijkt dat Thunberg helemaal niet zo bijzonder is: idealisme onder jongeren is nog nooit zo sterk geweest als nu. Hun insteek is: ook wij willen een fijne planeet om op te leven, en als politici het niet regelen, doen we het zelf wel! Basti gaat in gesprek met scholieren van verschillende Arnhemse middelbare scholen.

tgECHO speelt Club Catharsis

In de voorstellingen van tgECHO staat de modderige zoektocht centraal hoe we moeten leven in een maakbare wereld. In hun nieuwe voorstelling Club Catharsis laten de acteurs zich inspireren door de gedachte dat we alleen in het aangezicht van de dood inzien wat er werkelijk toe doet. Van daaruit maken ze een voorstelling over de behoefte om onderworpen te zijn aan iets groots en onherroepelijks. Iets dat ons bagage geeft en de ondraaglijke lichtheid van het bestaan kan compenseren. Lotte Dunselman en Anna Schoen zijn bij ons te gast!

Restanten Koude Oorlog in Arnhem

In november is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel: een van de grootste gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Toch is de Koude Oorlog nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Wist je dat de Nelson Mandelabrug gebouwd is om een raketaanval te kunnen weerstaan, en dat er in heel Arnhem nog bunkers liggen? Van Meinerswijk tot ver op de Veluwe zijn nog steeds sporen zichtbaar die hun oorspong vinden in de Koude Oorlog. Ontdekkingsreiziger Hans Jungerius komt erover vertellen.

Live muziek: FRÉ

FRÉ verkent in hun muziek de grenzen van conventionele genres. De nieuwsgierigheid van deze Nederlands-Duitse band legt de basis voor een verfrissende, aanstekelijke, op jazz en artpop geënte klank, die de luisteraar raakt en meetrekt. In oktober verschijnt hun tweede album We Lift Each Other Up met muziek toegewijd aan familie. De nieuwe composities van songschrijfster Frederike Berendsen reflecteren op momenten van geluk, verdriet, verlies en vreugde.

Bingo voor laaggeletterden

Wim Hilgeman organiseert bingo voor laaggeletterden. In Arnhem kennen we relatief veel mensen die moeite hebben met het meest basale niveau van lezen en schrijven. En Wim gaat met hen – uitgerekend – bingo spelen. Op z’n Ernems. En hij komt erover vertellen.