Show 36 | 10 maart 2020 | Luxor Live

NOOD OP DE WONINGMARKT
Het woningtekort in Arnhem is opgelopen tot meer dan 5.000 woningen. Wat dat in de praktijk betekent? Een Arnhemse vrouw (30+) die ons mailt: “Ik zit al jaren vast in een soort studentenwoning omdat huren te duur is en een hypotheek krijgen niet te doen. De enige tip die ik steeds krijg is zsm een partner vinden. Alleen huren of kopen is niet meer te doen.”
Hoe komt het dat er veel te weinig woningen zijn? Waar kan nog bijgebouwd worden, en hoe moet dat dan? Hebben wij burgers hier misschien ook een rol in te spelen? Te gast zijn wethouder Ronald Paping en Bram Klouwen, directeur van adviesbureau Companen.

HIPHOP-CULTUUR IN ARNHEM
“Ik wil Arnhem neerzetten als echte hiphopstad.” Aan het woord is de Arnhemse danser en choreograaf Ruben Chi. Bij Herman Centraal komt Ruben meer vertellen over waarom hiphop hem zo gepakt heeft, en wat hiphop voor onze stad kan betekenen. Uiteraard laat Ruben ons ook iets proeven van de hiphopscène met een korte preview van zijn nieuwste voorstelling Moving Sounds die op 26 maart in première gaat in Theater aan de Rijn.

MARC WEENING
Marc heeft een bijzonder en inspirerend verhaal te vertellen. Tot zijn 24ste ging alles crescendo in het leven: het leven lachte hem behóórlijk toe. En dat moedervlekje op z’n onderarm… ach ja, niks om je zorgen over te maken, alles zit tóch mee. Tot het moment waarop de oncoloog zei dat z’n overlevingskans met dat “plekje” toch echt maar 20 procent was. Hoe het verder liep vertelt Marc bij ons in de talkshow, maar laten we het zo zeggen: inmiddels heeft-ie het grootste bedrijf in Nederland wat zich bezighoudt met trailrunning. Marc rent op de meest verlaten plekken op Aarde, en dan ook nog eens de meest bizarre afstanden. Hij ging recht door het donker heen, en vond daar zichzelf opnieuw uit.

BOEKENWEEK
Komende week is het weer Boekenweek! We praten met twee jonge vrouwelijke auteurs. Willemijn Kranendonk is met haar vijfentwintig jaar een jong en aanstormend literair talent. Vorig jaar studeerde zij af aan de opleiding Creative Writing van ArtEZ in Arnhem. Uitgeverij Lebowski schreef over haar: ‘Eentje die niet terugschrikt voor bloed, milieubescherming of een paar tepels in haar gedichten.’ Marjolein Takman (1991) schrijft proza en non-fictie. Ze houdt van het vertellen van verhalen, en doet dat regelmatig op diverse podia. Ze studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met de novelle Krimpgebieden. In april 2018 verscheen haar chapbook Jachtseizoen bij Wintertuin Uitgeverij.

MATTHIAS VOOR DE POORTE
Matthias is vanavond onze huiscolumnist van dienst. Het onderwerp is ook voor de redactie steeds een verrassing.